Tasty by Nature Tasty by Nature

Трипластов Суров Мус

суров трипластов мус десерт

Бяло, зелено, червено – трипластов суров веган десерт в чаша. По случай националният празник приготвих този суров мус от кашу, матча, кокосово и какаово масло с микс горски плодове с подчертано ягодово присъствие. Всичките слоеве са без захар и глутен.

За добре направен многопластов крем всичките слоеве е добре да са с сходна консистенция. Обичам да правя сурови мусове и кремове, защото са лесни за съхранение по единично, лесно и ефектно се сервират, има големи възможности за изява, може да се консумират като закуска. Десерт на закуска – не е ли прекрасно!

Първите два слоя са с почти еднакви съставки. Горният, червен, е рецепта за пресен конфитюр. Използвала съм замразени плодове – ягоди, малини и боровинки, почти еднакви количества. Когато им дойде сезонът и са пресни, ще е още по-хубаво.

Оставете достатъчно време за стягане между поставянето на различните слоеве, за да не се изместят, когато сипвате отгоре. Ако пропуснете зеления матча пласт, ще си направите червено-бял мус – мартеница в чаша.

Тази рецепта е създадена специално за изключителнят сайте “Моничетата от Града”. Можете да видите оригиналната статия (тук).

Трипластов Суров Мус

Необходими продукти
 • 150 г кашу (предварително накиснато за поне 30 минути)
 • 100 мл неподсладено оризово или бадемово мляко (може и друго с неутрален вкус) или вода
 • 3 с.л. течен любим подсладител (или на вкус)
 • 20 гр (2 с.л.) кокосово масло разтопено
 • 20 г (2 с.л.) какаово масло разтопено
 • 1 ч.л. екстракт от ванилия
 • 1/3 ч.л. сол
 • лимонов сок + кора на 1 лимон
 • 2 ч.л. матча
 • 1/4 ч.л. коприва на прах или моринга (по желание – за цвят и допълнителни полезни вещества)
 • 100 г (1 чаша) микс от боровинки, малини, ягоди и др.
 • 25 г (2 с.л.) ксилитол или кокосова захар
 • ¼ ч.л. псилиум хуск или ½ ч.л. смляно ленено семе
 • ¼ ч.л. екстракт от ванилия (по желание)

За белия и зеления пласт:

Стъпки
 1. Първо в голяма купа с помощта на пасатор (или мощен блендер) смесете кашуто, растителното мляко, сол, ванилия, ½ ч.л. лимонов сок, 2 с.л. подсладител, докато се получи хомогенна смес.
 2. Изливайте бавно двете масла, докато пасирате (блендирате), за да може добре да се емулсира.
 3. После разделете получения крем на две части.
 4. За белия пласт: Към единия крем добавете кората от лимон (като заделите 1 ч.л. за червения пласт) и 2 с.л. лимонов сок. Може и още за по-кисел вкус. Пасирайте, докато се съединят. Изсипете в чаши и оставете да стегнат в хладилника, докато правите останалото. Леко разклатете чашата, след като поставяте всеки пласт, за да се изравни добре.
 5. За зеления пласт: Към другата част добавете още 1 с.л. подсладител, матчата, копривата на прах (или моринга), ако ползвате. Добре е матчата да е достатъчно подсладена, иначе има вкус на трева. Пасирайте, докато се съединят съставките. Проверете дали първият пласт е стегнал и излейте матча частта внимателно отгоре. Върнете пак в хладилника да стегне, докато правите последния пласт.

За червения пласт (пресен конфитюр):

Стъпки
 1. Смесете всички съставки заедно в купа, като натискате с вилица плодовете, докато смесвате. Разбъркайте, докато захарта се разтопи.
 2. Оставете за 5-10 минути, докато хускът поеме течността и се сгъсти.
 3. Излейте върху останалото, покрийте с фолио да не съхне. Поставете обратно в хладилника да стегне за минимум 30 минути или по-добре до следващия ден, за да се балансират вкусовете.

Трайност: 5 дни добре покрит и в хладилник.

Рецепта за сурово брауни с матча, сушени смокини и сурово какао можете да видите тук.

Рецепта за суров шоколадов мус можете да видите тук.

суров трипластов мус десерт матча ягоди

Tasty by Nature Tasty by Nature