Tasty by Nature Tasty by Nature

Пресен (Суров) Конфитюр от Горски Плодове

Тази рецепта за суров конфитюр от горски плодове е чудесно за всякакви поводи. Можете да я направите с какво ли не – ягоди, малини, боровинки, черници, френско грозде или микс.

Като дете много се разстройвах, когато майка ми и вуйна ми правеха конфитюр и не ми даваха да го хапна веднага. Бях много възмутена, че трябва да чакам чак до зимата за нещо, което е готово през лято. Затова е идеална рецептата за суров конфитюр. Пресни летни плодове, леко подсладени, и всичко отнема само няколко минути, а не цял ден варене и консервиране.

Псилиум хуск е индийски живовляк, който съдържа разтворими и неразтворими фибри. Благоприятства за това храната да се движи и изхвърля по-бързо от червата, подпомагайки добрата им функция и изчистването на тялото от токсини. Това, от своя страна, балансира холестерола и кръвната захар. Редовно добавям по 1 ч.л. към смутито си. Използвам го за сгъстяване на сместа. Същото може да се постигне със смляно ленено семе или чия.

суров конфитюр

Пресен (Суров) Конфитюр от Горски Плодове

~ 330 г 15 мин.

Необходими продукти
  • 250 г (2 чаши) горски плод по избор или микс
  • 50 г ксилитол или кокосова захар смяна на пудра
  • 1 ч.л. псилиум хуск или 1 ½ ч.л. смляно ленено семе
  • 1 ч.л. лимонова кора
  • 1 с.л. лимонов сок или ябълков оцет
  • 1/2 ч.л. екстракт от ванилия
  • 1/4 ч.л. карамфил или кардамон на прах (по желание)
Стъпки
  1. Смесете всички съставки с изключение на хуск, в купа, като натискате с вилица плодовете, докато смесвате. Разбъркайте, докато захарта се разтопи.
  2. Добавете и хуска и го разбъркайте с получената смес.
  3. Оставете хуска да поеме течността и да набъбне, сгъстявайки сместа за минимум 10 минути или по-добре до следващия ден, за да се балансират вкусовете.

Трайност: 4 дни добре покрит и в хладилник.

Върви добре към закуската с чия пудинг, овесени ядкиили например (рецептата за домашна гранола тук) и други смеси, като топинг на различни сурови десерти (виж тук), намазано на филия, особено за рецептата ми за веган прържени филийки тук, или кракер, към плодовата салата и домашния крем и каквото ли още не.

Tasty by Nature Tasty by Nature