Tasty by Nature Tasty by Nature

Палачинки от Червена Леща (веган, безглутен)

палачинки червена леща

Всички обичаме палачинки, тази рецепта за солени безглутенови веган палачинки е супер любима, защото е бърза, лесна и чудесно върви с любимите добавки.

Любопитна съм за всякакви алтернативни начини да си приготвя рецепти, които обичам с различни и нестандартни продукти. Този подход ми допадна първо защото е с пълноценни и минимално рафинирани продукти, с повече протеини и по – малко въглехидрати. Използвам червена леща, което е много вкусна и като всички останали бобови е пълна с полезни хранителни вещества.

Според моите наблюдения при правенето на веган и безглутенови палачинки е добре да не се забравя, че те не се държат като стандартните и съответно да нямаме очаквания за същото приготвяне и краен резултат.  Текстурата е по – крехка и нежна, затова трябва да се борави по – внимателно, да ги правим малко по – дебели и плътни и да ги оставяме по – дълго време да се печат от всяка страна.

Бъдете внимателни при обръщането и ако се напукат или нацепят, няма проблем с леко натискане се поправят. Следете за температурата на тигана да е достатъчно топла, но след няколко палачинки трябва да се намали ако почне бързо да загарят по средата. Ако още не се е отлепила по краищата не ръчкайте палачинката, защото само ще я разкъсате. Когато е време да се обърне краищата само се се отлепят. Ако твърде дълго я печете може да стане суха и корава. След опит / два ще хванете подходящият метод.

лесна рецепта червена леща

Идеята за тази рецепта за безглутенови постни палачинки от червена леща дойде от няколко места – докато работех в чайната, там правеха подобна рецепта от регионите на Южна Индия.

Търсех някакъв вариант, който хем да е лесен, хем да е с по – малко въглехидрати.

Попаднах на рецепта от блога на www.lazycatkitchen.com, от който съм правила няколко пъти много хубави рецепти. След няколко малки адаптации тази лесна рецепта за веган безглутенови палачинки се превърна в любима вкъщи.

За добавки можете да пробвате някоя от моите рецепти за разядки и сосове тук

Постни безглутенови палачинки от червена леща

4 - 6 15 мин

Необходими продукти
 • 250 г червена леща, накисната от предната нощ
 • 1,5 ч. л. сол
 • 1 ч.л. бакпулвер
 • 1 с.л. брашно от нахут
 • 1 ч.л. червен пипер
 • 1 ч.л. кимион на прах
 • 1/2 ч.л. куркума
 • щипка черен пипер
 • ¼ ч.л. лют пипер (по избор)
 • 1 - 2 скилидка чесън
 • или 1/2 ч.л. чесън на прах
Стъпки
 1. Изплакнете добре накиснатата леща и оставете в гевгир да се отцежда за около 10 мин.
 2. Блендерайте оцедената леща заедно с останалите съставки и около 400 - 450 мл вода докато стане гладка и хомогенна смес. Трябва да е достатъчно течна, че да може да се излива лесно, но да е малко по-гъста от стандартната смес за палачинки. Може да се наложи да добавите още малко вода, ако е твърде гъста.
 3. Загрейте тиган с не залепващо покритие на среден до средно силен огън, намажете го с малко зехтин или друга подходяща мазнина (1 ч.л. е достатъчно, ако използвате тиган с не залепващо покритие) . Най - лесно и удобно е ако разполагате с тиган за палачинки.
 4. В зависимост от размера на тигана и колко дебели ги предпочитате с черпак излейте количество от сместа върху горещия тиган. Използвайте гърба на черпака, за да разпределите сместа в кръг – палачинката трябва да е малко по-дебела от класическата палачинка.
 5. Печете всяка палачинка за около 3 минути от едната страна и след това обърнете. После печете 2 минути от другата страна. Наблюдавайте краищата - ако сами са се отлепили вече, може да се провери дали е готова за обръщане. Не забравяйте, че това не е стандартна палачинка с яйца и бяло брашно и няма да реагира като такава. Има нужда от повече време за печена на всяка страна и е с по - крехка текстура, затова е необходимо да е по - плътна. Ако при обръщането се нацепи, не се тревожете с притискане лесно се коригира. Внимавайте и също да не я препечете, защото тогава може да стане доста суха и корава .

Сместа може да се съхраняват до 3 дни в хладилник а готовите палачинки добре покрити на стайна температура до 2 дни. Най – добре е да се консумират веднага щом са готови.

веган безглутенови палачинки червена леща

Tasty by Nature Tasty by Nature