Tasty by Nature Tasty by Nature

Ориз от Карфиол и Сотирани Зеленолистни

ориз от карфиол и сотиран манголд и кейл със соев сос

Тази рецепта за сотирани зеленолистни със соев сос я научих  по време на краткия ми престои в една ферма в северен Тайланд. Работих с местно семейство, което приготвяше невероятни храни.  Научих се на доста тънкости в готвенето на южно азиатска кухня. Ориз от карфиол обичам да приготвям понякога като зеленчукова алтернатива.  Друга рецепта можете да намерите тук.

Сотирахме всякакви зеленослитни – спанак, младите листа на сладкия картоф, на бобът, на мангото, както и други крехки листа. Получаваше се чудесна и лесна добавка към ястието.

За тази рецепта можете да ползвате всякакви зеленолистни – спанак, кейл, листа от савойско зеле, манголд, листа от червено цвекло, лапад, коприва, левруда (див чесън). Използвайте дръжките заедно с листата. Те съдържат най – много фибри.

зеленолистни

Този пъстър букет е от градината на Любка Асенова. Тя гледа и кейл, коприва и всякакви зеленчуци. Приема поръчки и можете да я намерите на www.facebook.com/lyubka.asenova.

Редовното ядене на зеленолистни, сурови или с лека термична обработка, е от изключително значение за здравето ни, заради противовъзпалителни и антиоксиданти им свойства. Подпомагат при предотвратяване на диабет тип 2, балансирайки нивото на инсулина. Помагат за здравето на храносмилателната система и на кожата. Предотвратяват бъбречни и сърдечни заболявания. Намаляват нивото на холестерола. Осигуряват протеин и важни хранителна вещества за тялото. Подобряват здравето на очите. Също са много вкусни.

Ориз от Карфиол и Сотирани Зеленолистни

1 - 2 порции 20 минути

Необходими продукти
 • 1/2 глава карфиол нарязана на розички
 • 10 бр кейл
 • 10 бр манголд
 • 2 с.л. тамари или соев сос
 • 4 с.л. сусамово олио
 • 1 с.л. оцет (оризов, винен бял или ябълков)
 • 1/3 ч.л. черен пипер
Стъпки
 1. След като измиете розичките карфиол ги оставете добре да изсъхнат. После в идеално сух кухненски робот ги смелете докато станат ситни като ориз.
 2. В предварително нагорещен тиган на средно висока температура сложете смляния карфиол, като го разбъркате от време на време в продължение на 10 мин или докато започне да си променя цвета и да има лек аромат.
 3. Добавете черният пипер и оцетът.
 4. Тази стъпка е по избор: Увеличете леко температурата и добавете 2 с.л. сусамово олио. Разбъркайте карфиола докато поеме добре, около 2 - 3 мин.
 5. Когато карфиолът е готов го извадете от тигана. Ползвайки същият тиган, на средно висок огън, сложете 2 с.л. сусамово олио да загрее добре.
 6. Нарежете дръжките на големи кубчета и накъсайте листата на едро.
 7. Сотирайте първо само дръжките, като ги разбърквате няколко пъти за около 5 мин или докато омекнат.
 8. Добавете листата в тигана за около 2 мин или докато омекнат.
 9. Увеличете огъня. Добавете тамарито и разбъркайте добре всичко докато тамарито се сгъсти около 1 - 2 мин.

Сервирайте заедно карфиола и сортираните зеленолистни, поднесени едно до друго или зеленослитните върху ориза от карфиол. Гарнирани със запечени семки на сух тиган.

Най – добре сервирайте и яжте незабавно.

Към него ще подхожда идеално рецепта за сотиран фасул тук  и също тай къри. Рецепти можете да намерите тук и тук.

ориз от карфиол и сотиран манголд и кейл със соев сос

Tasty by Nature Tasty by Nature