Tasty by Nature Tasty by Nature

Детокс салата с анитоксидантен дресинг

детокс салата без мазнина

Тази рецепта за детокс салата напомни за себе си точно на време. Преди няколко дни се върнах от дълго пътуване из Италия. Беше приказно и много много вкусно преживяване. Ефектът се усеща и сега искам да се погрижа за себе си.

Според мен не е необходимо да се хвърляме в някакви строги и аскетични режими на хранене, за да успокоим гузната си съвест. Нещо по-лесно изпълнимо и нежно приложимо би имало по-голям ефект за тялото и за психиката.

Много се говори за детокс и различни видове диети, има и много доводи за и против него. Постенето (вид детокс) е стара традиция. Според мен след като се прилага от древни времена в различни части на света, то има причина.  Може да се прави по лек начин чрез консумиране на определeни храни, като не е необходимо да се купуват специални хапчета или да се спазват строги лишения. Да заместите едно от яденетата с растителна храна, която има прочистващ ефект, е по-лесно за реализиране, отколкото плановете ви от рода на: „От понеделник съм диета! От Нова Година ще ям само ябълки! От другия месец няма да ям захар!”

детокс салата без мазнина

Рецептата за детокс салата научих, докато работех в специализиран ретрийт център в Трансилвания. Всички съставки са подбрани специално според принципите на функционалното хранене –  благоприятстват черния дроб и храносмилането чрез лек детокс. Карфиолът и броколите са чудесни за черния дроб, ниски на въглехидрати и намаляват ефекта на свободните радикали. Морковът също е чудесен заради важните витамини А и Е. Дресингът е без мазнина, по избор с малко мед за вкус. Маката е кореноплодно от Перу, изключително полезна за балансиране на хормоните, богато на минерали и помага срещу умората. Популярна супер храна, боровинките са изключително богати на минерали, ниски на захари и въглехидрати, много полезни за работата на черния дроб и освен това – доста вкусни. Лимонът в тази рецепта помага за храносмилането на зеленчуците и е богат на важния за организма ни витамин С.

Не подценявайте солта. Заради нашествието на консервирани и силно рафинирани храни, на солта й излезе лоша слава. Качествената сол – в малки количества – е важна за добрата функция на храносмилателната система и алкализиранеото на тялото. Не е случайно, че всички животни и доста насекоми консумират сол.

Детокс салата с анитоксидантен дресинг

1 - 2 порции 15 мин

Необходими продукти
 • ½ глава броколи на едри парчета
 • ½ глава карфиол на едри парчета
 • 1 морков на едри парчета

Дресинг:

Детокс салата с анитоксидантен дресинг

10 минути

Необходими продукти
 • 150 г замразени боровинки или 200 г пресни
 • 1 - 2 ч.л. мед
 • ½ ч.л. сол
 • сок от 1 лимон
 • 2 с.л. мака
 • ½ ч.л. хлорела или спирулина (по избор)
Стъпки
 1. В чопър смелете зеленчуците докато станат ситни като ориз.
 2. Пасирайте заедно всички съставки за дресинга.
 3. Оставете да престои 30 минути до 1 час, за да се увкоси добре. Най-добре е да се консумира същия ден.
детокс

Tasty by Nature Tasty by Nature